09 November 2009

The second Haiku




Hujan lebat 3 hari
Satu Kelantan dilanda banjir
airmata

40 comments:

Titil said...

Saya paling suka haiku. Simple :)

yohteh said...

tiba hujan airmata berjurai,
tika kemarau kokok berderai...

Dr...
pantun ke haiku nih..?@^*&@

nahmy said...

satu anugerah yg Esa
buat hambaNya
seribu hikmah
sabar dgn ketentuanNya
pasti menyusuri kesenangan
airmata...alhamdulillah

hazeleyed said...

mohom agar ianye cepat berlalu...
mentari menyinar kembali

Pn Kartini said...

salam:)
Dah sampai musimnya tu...
Hujanlah dia...

Abd Razak said...

Salam...:)

Hujan tetap patuh dgn perintah Allah, cumanya kita manusia ni kerap ingkar dan sering lupa...

kucingorengemok said...

i could never really grasp haiku... tapi nak sambung - tu johor belum lagi! hehe

besi said...

harapnya banjir tidak teruk sgt hendaknya....
letih nak cuci balik umah kalau dah masuk air

Naddiea said...

harap x ada yang jadi mangsa lemas banjir...semoga org kuala terengganu (seluruh pantai timur secara amnya )selamat sejahtera hendaknya,ameen...

Zendra said...

rembatan qalbu
asakan jiwa
kalah
bola

adiwarnatasya said...

Hujan Anugerah Allah...
"Didoakan semoga tak ada banjir teruk yg melanda...Aminnn:)"

VersedAnggerik said...

masa kalah bola hari tuh...

mujur tak banjir DARAH!

aliff muhammad said...

Salam,

Doc,

Sudah dua minggu genap
Disirami titis mutiara
Dalam gelap alam

tchersally said...

Satu Kelantan dilanda banjir airmata
not mine of course..


ni haiku ke hape ni doc? hikkss..

BEiB said...

Rintik air hujan...
Menitik airmata...

my puisi:
http://iqhabib.blogspot.com/2009/10/assalamualaikum-good-day.html

xiiinam said...

Hujan dan air mata...
Sering digandingkan...
menjadi metafora....;

laki cikgu kimia said...

ujian itu kadang2 kita tewas..

hans said...

banjir semakin hari semakin teruk
balasan pada manusia yang setiap saat menggondol hutan tanpa memikirkan masa depan generasi akan datang

Temuk said...

Memang pilu dgn berita banjir & penderitaan sdra-sdra kita yang mengalaminya. Tak boleh bayangkan sangsaranya para keluarga yg terlibat. Patut banyak wang ehsan dicurahkan ke negeri-negeri yg ditimpa musibah ni. Dan orang tak lupa, dlm membantu, utk membezakan wang ehsan drpd royalti.

noor said...

Salam. Hai Sam..Dah lama Miss Anne tak lalu mana2. Now rasa nak mula join balik fellow blogger...just came back from K.Trengganu...rain..rain..rain. Flight turbelence...By the way I'm promoting Majalah POTENSi in KT. From last month I write for Majalah POTENSi as columnist...harap ada baca...bnyak informasi..

CAHAYA said...

hehe. monsoon seakan2 setuju dengan apa yang berlaku. sama2 menangis. sama2 banjir.

Tie said...

Hujan lebat lagi ke kat kelantan? Kat Ganu ni dah okay ...

Haiku tu puisi ke ? Macam pernah dengar, tapi di mana, ya...?

Ida Athanazir said...

memang the time of the year ni... tapi bila sampai banjir membanjir, kesian betol tengok penduduk specially budah budak skolah :/

~Dino~ said...

penat mlm tu pkai baju kelantan..isk isk

cik EPAL said...

nangis ke?? huhu

Ejump said...

banjir di kelantan tu betul kawasan kampung ejam..
hurmm..

catz said...

hi DrSam,

tgk kat TV, kelantan banjir..kasihan pula tgk mereka..
hemm..

p/s: saya dah pindah rumah baru (blog baru).

geraugebang said...

lebih hebat jika banjir di jiwa.

Us. Abd Ghani Husain said...
This comment has been removed by the author.
amin said...

musim banjir ni...kesian kat bebudak nak amik spm next week...

madam gold said...

Salam Doc,
Yes,an intermittent rain.Through out the night I kept peeping through my window to see if water has risen.Luckily I am on higher ground...
Only the school's population decreasing...

Sir Pök Déng said...

Pohon pencerahan Dokter,
Dalam benar maksudnya.

zino said...

kalau adik nangis.. abah pun kata hujan dah lebat... adik tinjau kat luar .. mana ada hujan hehe

yginsaf4 said...

siann kannns..

abu muaz said...

Salam Dr. Lama saya tak singgah . Makin ganas nii..... angin dan hujan.Memang sifatnya begitu bila tiba waktunya.

Zareda Norman said...

titis hujan
sebati
dengan air mata
lesu..
menanti pelangi....

salam Dr sam

semoga suasana sejuk ini mampu menggembirakan jiwa jiwa yang kepijaran..

Leenoh said...

Salam Dr.Sam.

Imej mula-mula Pak Ngah sang kepala ular, rupa-rupanya bunga kembang separuh, internet lambat selak, selepas lama menunggu baru nampak jelas.

Agaknya dia menyambut hujan kot.

xiiinam said...

Dekat 2 minggu dah Dr....
Masih berhujan air mata.....
Apakah?

encik ariff said...

hujan rahmat.
:)

hans said...

thanks sudi singgah n komen dkt blog saya..
er,bro nih keje apa?
umah dkt kelantan ek?
apapun
selamat ari raya aidiladha
makan lembu jgn bebanyak
kang macam2 penyakit plak dapat
haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...