28 February 2009

Alpa diulit mimpi

Melihat dengan mata, nur dan aini
Nampaklah zat namun tidak dimengerti
Mencari dan mengenal diri
Melihat dengan mata hati
dengan ilmu terpancar lah kebenaran sudahnya pasti
Hakiki itu pada hati
Hati yang tidur jangan sampai mati



Agong itu satu, Al-Mutakabbir
Tandanya pada makluk dan kejadian
Agar tiada hijab dihati
Pada yang memerhati dan mencari
Hakikat alam anugerah diberi



Mumkinul wujud tiada abadi
Tempoh waktu berlari-lari tiada berhenti
tersesat jalan tiada pedoman cari kebenaran
Hakikat kehidupan tiada kesudahan
Sombongku terpana dugaan
Alpaku terselit ujian
Robbul alamin ku sandarkan pengabdian



...

66 comments:

philoColy said...

your sons i guess..
;)

MariaFaizal said...

Doc,
Absolutely deep.
*Confession : Never good at poems interpretation.My bad...

A lil' help here?

Pleasant evening to you & families.

syareena said...

huhu Dr Sam pun pandai bermadah....

pB said...

cantik aquarium tu

patungcendana said...

kalau jiwa sentiasa hidup
dan
hati sentiasa jaga
kita boleh belajar dengan rasa hati...

have a great weekend...:-)

re:...aku sentiasa cuba untuk jujur pada hati sendiri...

the truth is out there...hehehe

ab geldofg said...

aku tk minum teh.....boleh join ke tak?....aku minum ncfe 3+1....tnya patung tu

tchersally said...

..sarat dgn maksud yg mendalammm..nice..

tomato_masam said...

Dr, nice poem, sangat sejuk hati bila membacanya =)

patungcendana said...

ab...kau memang suka babitkan aku kan...:-P

penjenayah.merah.jambu. said...

drsam?

poem?

*melopong*

ayat yg sgt mendalam.
penuh rasa tawaduk pd DIA.
kagum!

CAHAYA said...

nicely put. :)

DrSam said...

philocoly,
without the eldest, yes.

Maria,
Absolutely deep in thought. That moment, I scribbled my feeling on this blog.

Have a nice day.

Syareena,
Madah bukan pujangga, sekadar lukisan hati.

PB,
akuarium di Pusat Sains Negara. Lama termanggu disitu.

patungcendana,
jangan biarkan jiwa dan hati mati

macam cerita x-files - the truth is out there :)

ab geldofg,
Ooo... engkau rupanya yang keluar kat iklan nescafe 3+1 tu. yang hensem-hensem tu. Kamu wajib hadir sebab ramai yang ingin mencuba nescafe 3+1 special. Patung dah cuba ke?

tchersally
dalam jika diselam. cuma nukilan yang terpancar dari hati.

tomato_masam,
sesekali mood puitis itu menjelma. Tangan melakari minda.

patungcendana,
kamu kan poojaan hati ab...

penjenayah.merah.jambu.
bukan selalu. Tengok mood. Nanti switch semula ke mood asal :)

Cahaya,
Tq.

PJ selamba said...

err
dr sam
ramai ke yg join tu
cam best je
hehe

DrSam said...

PJ selamba,
setakat ni bolehlah dibilang dengan jari. Lebih meriah kalau ramai rakan bloggers datang.

Cairell said...

really?? (*from my entry)

encik ariff said...

ouh..
menarik..!
hepy family
:)

DrSam said...

Cairell,
Belum bawa budak-budak pergi lagi tengok geng si Upin.

encik ariff,
hari minggu bersama keluarga - pengikat bahagia.

ashley said...

Dr Sam,

......ketahui diri..
......kenali penciptta...
......yang abadi hanya dia...
......hidup ini seketika...

he he he..!

gambar-gambar cantik..
anak anak kiut..

Gampangnya Waikato said...

Subhanallah

Semoga kita selamat dunia dan akhirat

Amin

CatlinaFly said...

very poeitic!i love poetry tapi bukan selalu idea tu dtg..

Si Penconteng said...

Waa...impressed!
Sajak yang indah mengulit jiwa
Menguasai minda yang kian alpa

JohnJenin said...

DrSam,

Im glad to hear that u bring ur kid to Pusat Sains Negara. Not to cinema to watch movie Upin and Ipin. Bapak Contoh Hehehe

Moga berjaya kelak anak anak DrSam untuk menambah bilangan Dr Dr di bumi Malaysia. :)

ijechan said...

aaaa... suka2!! suka sgt nk tgk giant aquarium tu~

madam gold said...

Salam doc,
Sometimes we tend to get lost and carried away in this fast lane life .I think we should make more pauses often and see things right from the heart.After all as in Shakespeares lines...life s but a walking shadow,a poor player..that struts and fret..then is heard no more..it is a tale..signifying nothing.Everything will get back to the Creator of the Universe.

*SiRibenMerah said...

salam Doc..
been busy for a week.. x sempat jalan2 blog org..
well, ada hero la kat sini..
hikhikhik...

I love to read ur poem.. so meaningful and I'm totally touched!!

DrSam said...

ashley,
masih belum mengenal diri sendiri apatah lagi menilai orang lain. Masih mencari-cari.

Gampangnya Waikato,
Kamu pencetus ilham. Blog ini tercetus dari si Gampang itu. Si Murak itu menhidup mata hati ku.

selamat berjuang sahabat!


CatlinaFly,
Ilham selepas kuliah dhuha.

Semoga bakal junior dan ibu, dua-duanya selamat dan sihat.Take care. Fly kena buat foto diary khas untuk bakal sicomel nanti :)


Si Penconteng,
Menconteng pabila terbangun dari alpa. Harap bukan seketika.

DrSam said...

JohnJenin,
Trying to nurture those interest in them, but in the end they are the one to choose what they want to be. TQ Pak cik.

ijechan,
dari bebudak tu kecil sampai besar, tiap kali bawa mereka ke situ, masih lagi seronok ke hulu ke hilir melihat aneka pameran sains. Lagipun bukan jauh, 30 minit dah sampai. Kita pun tak penat nak kejar diaorang yang aktif tu :)

madam gold,
exactly! Frequent 'muhasabah diri' is required to evaluate ownself. The problem is, sometimes it is hard to find a good 'cermin' to see and to tell your trueself.

siRibenMerah,
I got four wonderful superheroes. They are one who give colors to my life.

Actually I seldom has this poetic mood. This one was inspired after listening to a kuliah.

Faisal Admar said...

I'm not good in literature. So, can't expect much from me :(

MariaFaizal said...

Are we set? 7 or 14?
:D

DrSam said...

Faisal,
Me too. Just a spontaneous reaction sometimes.

Maria,
Let have a poll for a start. See which date is most preferred. I don't mind on both :)

CaBaiKeRinG said...

wah... am i leaving in a cage or something?!!

its like i miss out so many things!

ahahah

sam.. i will be in kl on 14th! wink wink!

so.. incase the gathering happens that day... its a wow for me lah!

hahahah

cabaikering

caturist said...

Dan setelah aku sadar dari mimpi...
Rupa-rupanya aku tetap juga bermimpi...
Mungkinkah terjaga pabila ku mati?

Hehehe....

Good nite drSam...

Keep in touch... in the land of dream!

DrSam said...

CaBaiKeRinG,
Your shoppe is catching up fast! Good. Thinking of advertising in your space too. Too many unwanted items in the storeroom. Need to do some spring cleaning.

Have you cast your vote? 14th. is also fine with me.

Caturist,
Hope I can awake you up and we can come out from our dream. Join us this coming gathering?

Zareda Norman said...

salam ziarah..

mengeteh tu sapa jer boleh join yer..?

Fly said...

salam Dr, x sangka dr kreatif dalam penulisan sajak, tahniah

caturist said...

Tq 4 your invitation drSam... insyallah jika ada kelapangan.

KIT bro. (Keep in touch)

DrSam said...

Zareda Norman,
Era dunia tanpa sempadan, siapa yang berkelapangan dan ingin berkongsi pengalaman silalah datang.

Fly,
Minat tu ada, cuma gurunya tiada. Cikgu boleh jadi sifu? Bagaimana persiapan menanti permata hati yang bakal muncul tak lama lag? Semoga keduanya selamat.

caturist,
No problem bro. KIT.

MariaFaizal said...

Looks like 14th is more like it(As CK'd be downtown again, only this time she's be in the uptown area - your vicinity :D)

See y'all!

besi said...

kena kaji ilmu tauhid nie
baru leh paham maksud
madah dr sam

Skullsplitter said...

Dr Sam : So, gathering tuh kita confirm on 7th March la boleh. Kita combine skali dlm satu gathering. Kitaorg pun boleh dikira dgn jari. Dah cun dah tempat tuh. So saya update diblog saya nanti. thanks bro.

skullsplitter

DrSam said...

Maria,
Looking at the current sentiment and the voting (as of 1233 hrs), we have a draw :)

I am game for both! Can confirm now both dates will be bloggers meeting. (In fact, everyday is a "mengeteh day" for me with friends :)

p/s: I have to make a confession here. I don't drink tea for a very long time now. Berangin seluruh badan! I am a milo fan now :)

besi,
ilmu taklah seberapa, masih mengaji dan mencari-cari muallim yang boleh menberi panduan dan memimpin jalan.

skullsplitter,
Salam singgah. terimakasih kerana tolong mengwar-warkan berita hangat perjumpaan blogger itu. Saya tidak ada sebarang masalah jika 7hb. ada yang berkelapangan. Malah 14hb (mula cuti sekolah). pun saya akan berada disana kerana ada yang tidak dapat hadir pada 7hb. Ada pilihan jadi ramai yang boleh bersua muka.

atie said...

cute la anak dr

Zendra said...

Mantap, Doc, mantap. Masya Allah...

Kak Teh said...

DR Sam, I played your song - Pukul tiga pagi - will try to upload or is it download (duh!) in my blog.

DrSam said...

atie,
alhamdulillah. Anugerah Ilahi.

Zendra,
mencuba aja. Terimakasih.

Kak Teh,
Yessss! TQ Kak Teh. Sweet as ever! Even though the streaming was as bad as the previous one, the song really put a smile on my face :)

patungcendana said...

hehehe...aku poojaan hati ab yang ke 150...

re:...berkorban apa saja
harta atau pun nyawa
itulah kasih mesra
sejati dan mulia...

tau lagu tu?

patungcendana said...

hehehe...aku poojaan hati ab yang ke 150...

re:...berkorban apa saja
harta atau pun nyawa
itulah kasih mesra
sejati dan mulia...

tau lagu tu?

DrSam said...

patungcendana,
lagu dalam cerita Hang Tuah, dinyanyikan oleh pahlawan tersebut (Allayarham Tan Sri P. Ramlee) ketika melarikan Tun Teja dari Megat Panji Alam Ganu Kite. Sambil beliau bersedihan me'mandrem' Tun Teja untuk melupakan cinta beliau, sebelum dipersembahkan kepada Sultan Melaka.

Cinta tak kesampaian dek pengorbanan.

PerantauSepi1306 said...

Dr Sam,

Indah betul nukilan Dr kali ni.. sincerely, your postings will always amazed me in many different ways ;D

Nice pictures too..

Hajar said...

salam ziarah...
sesekali membaca tulisan yg penuh nilai2 estetika begini, terasa minda disuntik ketenangan...

Leenoh said...

Kini bertambahlah kukenal Dr.Sam.
Tiada kusangka puisinya ada um.
Munajatnya kepada Pencipta alam.
Mematuhi ajaran dinul Islam.

Mumkinat wujud tidak abadi.
Akhirat jua alam hakiki.
kubaca puisi kukenal hati.
Orangnya taat kepada ilahi.

Apa guna rupa paras.
Kenal hati lagi sejati.
Sama taat yang di atas.
Itulah Islam anutan sejati.

Kepada Dr.Sam kuucapkan puji.
Kepada Allah pujian kembali.
Agar puisi diteruskan lagi.
Membawa bersama semangat islami.

........... wassalam .........

DrSam said...

PerantauSepi1306,
Terimakasih. sama-sama kita jauhkan dari sifat alpa dan sombong itu.

Frankly speaking, photo no.1 was the one that really amazed and touched my heart. That green plasma dome didn't really show up on our naked eyes, until I saw it in the photo. The unseen existence was revealed clearly. Subhanallah!

Hajar,
salam persinggahan. suntikan rohani perlu bagi menyedarkan diri yang alpa. Biarlah selalu tidak mengapa. Sayapun perlu diingati juga.

DrSam said...

Leenoh,
Salam mengingati Pak Ngah. Sejuk hati membaca bait-bait nukilan tersebut. terimakasih.

Mengenal diri bukanlah jauhari
hakikat, laduni, ilmu rabbani
akal ciptaan anugerah diberi
haqqul yakin permata dicari

Hamba insan bergantungnya iradat
istidraj berupa dugaan semata
namun istiqamah tetap tersemat
istighfar dipanjat ampunkan dosa

Hamba yang jahil bertanya selalu
memakan garam secubit cuma
Semoga Pak Ngah tiadalah malu
memimpin tangan hamba nan leka

anntaj said...

nice pic...

MariaFaizal said...

Then, for you "MengeMILO" *chuckles*

I'll b there in IKEA on the 7th wz my soldiers :)

ShiDa said...

NICE poem & pics!!

fahmi latiff said...

wahhh cantik2 nyer gambar tu.... menarik jugak artikel Dr.Sam...

info mengenai mengeteh v.1.... menarik tu...

fahmi nak minta maaf sebab masa fahmi ke bukit bintang tu di hotel park royal...

sebenarnya masa yg diberikan sangat fit... begitu memenatkan lagipun fahmi plan kesana dan terpaksa balik awal sebab ada komitmen kat kelate...

ohh yeee kalau fahmi berkesempatan ke kl,

fahmi akan aturkan masa yg bersesuaian dengan perjumpaan kasual dan tidak formal yg akan diadakan nanti... menarik tu Dr Sam...

cayalah... info yg best ni... tapi fahmi jauh sangat... huhuhu... :(

"Diatas permintaan ramai (yang setakat ini masih boleh dibilang dengan jari), dan juga minat mendalam untuk minum teh beramai-ramai, satu perjumpaan kasual dan tidak formal akan diadakan seperti berikut :-

Tempat : Food court, Ikano Power Center Mutiara Damansara
Tarikh : 7hb. atau/dan 14hb Mac (Sabtu)
Masa : 3 - 4 p.m

Semua yang berkelapangan dan ingin keluar dari alam maya ke alam nyata, sila-silakan lah hadirkan diri."

DrSam said...

anntaj,
TQ. Senyum sokmo :)

Maria,
Hope to see you there too. This time I will bring my soldiers.

ShiDa,
Selamat berpindah ke rumah baru.

fahmi Latiff,
Kalau ada rezeki, Insyaallah kita jumpa lagi. Harap kursus yang dihadiri memberi banyak ilmu dan menambah pengetahuan yang sedia ada. Jika tidak keberatan, silalah berkongsi bersama kite.

Sebenarnya sesi mengeteh tu tidak lain dan tidak bukan untuk berkongsi-kongsi pengalaman, sambil mengeratkan tali ukhuwah sesama kita.

CAHAYA said...

can I invite myself to the 'mengeteh' session?

Heny said...

subhanallah..indah nian kalimatnya...

DrSam said...

CAHAYA,
Looking forward to see you this saturday!

Heny,
sesekali terjaga dari mimpi.

CAHAYA said...

so, it's confirm this saturday meh?

DrSam said...

CAHAYA,
Jika tiada aral, memang sah. Please tell the other bloggers too.

IdzaRis79 said...

wow...pusat sains?
(is that i can say?)

DrSam said...

idzaRis79
Salam persinggahan.

Tny said...

I'm clueless..
Tapi apapun.. itulah kebesaran Allah Swt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...