07 May 2010

Taman Tasik Taiping in B&W




Sometimes, it is better to see things in just black and white.







...as life offers us with only two choices....

58 comments:

CAHAYA said...

nice b&w captures.

ashley said...

Very nostalgic...

xiiinam said...

Kami baru lalu tasik itu...dipenuhi daun dan kuntuman seroja hingga permukaan air tak kelihatan...


(seroja-teratai-lotus)

DrSam said...

CAHAYA,
TQ. trial and error.

ashley,
care to share?

xiiinam,
ckLah pergi mana tu? saya pun singgah sekejap aja tak sempat nak menjelajahi kawasan itu dengan puas. Tapi keindahannya masih terpelihara. Zoo Taiping pun makin cantik.

kucingorengemok said...

hitam dan putih senang nak pilih, but in life there's also a lot of grey

pal7 said...

drSam..
menarik dan seronok bila bersama keluarga bbesiar2 di tempat2 sebegini..

catz said...

nice photo.
:)

kalau kena plih hitam, putih je munkin mudah..tapi in reality we have lots of choices...pink.merah.kelabu..coklat..krim, purple...biru..kuning.
oh banyak nya benda nak fikir. stress.

Shima Ibrahim said...

Nice shots, Doc! The first one is my favorite! ;)

mirachantek said...

2 choices- between heaven and hell

yohteh said...

...sometimes my dream-scenes were in black & white, most of the times they were in rich-coloured scenarioes...

p/s: I like picture no.3 most, was that candid..???

Faisal Admar said...

doc, life only offer 2 choices? confuse.

mus said...

dr sam buat saya makin homesick.
bertembung x n parent saya? dorng slalu jogging kt sana.adoi.
rindu fam kt taiping. teringat lalu tasik ni tiap wekend tyme skolah kt seratas dlu.tempat jatuh lg kn dikenang.inikn pula tempt belajar n membesar.hehe. nice pics btw

HLiza said...

But most of the times I still love colours..Taman Tasik taiping banyak kenangan buat saya..setahun matrik di situ..selalu naik basikal pergi outing dgn kawan2 terbaik di dunia..

Sally said...

Lawa..

juga nostalgic..tempat jatuh lagi dikenang, ni kan pula tempat hatiku dicuri orang..ahakss..just a few yards away : Sekolah Raja Tun Azlan Shah, salah sebuah alma mater Sally.

besi said...

mmg nice pic la...
black n white...
lama tak pegi tepeng dah

nAz said...

nice! tapi tempat tu selalu hujan.. memang bertuah dpt pergi tika hari cerah.

3yearshousewife said...

I love Taiping Lake Garden. Nice pictures.

DrSam said...

KOG,
Yang grey tu selalu buat celaru. kena berani dan kuat iktikad hati.

pal7,
memang hajat dihati hendak singgah lebih lama lagi tu. tapi masa kesuntukan.

Catz,
Correct. banyak pilihan, boleh buat stress. pilih je B&W.

yohteh,
now that you are talking about dream. I think mosf of the time, my dreams are in B&W, seldom in color.

p/s: Yes it was a candid. The 'models' were too engrossed with their discussion.

DrSam said...

Faisal Admar,
It is either yes or no, can or kenot, doing good or bad etc, no in between (was-was). Some probably think it is a simplistic way of thinking. But I do that most of the time.

mus,
Sabor je lah mus. Walaupun bunyi makin parah ni, tapi besar pegorbanan jihad mus tu. Pejam celik habis tempoh pantang tu, ada rezeki panjang umur boleh pulang kepangkuan keluarga tersayang. SERATAS...first time saya lalu dan nampak sekolah tu. Bertuah muridnya sebab dikelilingi oleh ekosistem yang nyaman sekali. Bukit dibelakang, tasik dihadapan.

Errr...so...budak koleq tu...jumpa di tasik lah ni ye :)

Hliza,
I was experimenting with the camera setting just to get the mood. I found in certain condition, this turned out better than the color. In most occasions, color will be choice too.

DrSam said...

Sally,
TQ. Passed by your former school. Looks beautiful with Bkt. Larut as the background and the lake nearby. ehem...tpt jatuh lagi dikenang...selalu ke buat-buat jatuh kat situ cikgu :)

besi,
saya pun memang dah lama tak singgah di situ. Memang merancang nak singgah lagi dan tinggal di situ lebih lama sedikit supaya dapat lebih 'explore' keindahan kawasan tempatan.

nAz,
Bkt Larut - kawasan paling basah di one-nation ni (betul tak cikgu-cikgu geografi?).

Sally said...

Mmg cantik SERATAS tu, serene sgt, berlatar belakangkan Bukit Larut, sgt nyaman, suasana pagi yg paling best.

Yes, kawasan paling baaaanyakk terima ujan, Chinese siap bertaruh duit, pukul berapa ujan akan turun..

Hep! mana ade buat2 jatuh kat tasik tu..buat2 jatuh kat court volleyball je :)

Zendra-Maria said...

Touche, dinda.

I always find myself in the grey area hehe

DrSam said...

Sally,
bagus juga 'bertapa' kat tempat yang sejuk tu...memang nyaman. selama ni asyik dengar aje SERATAS...SERATAS... tapi tak pernah pula sampai ke situ. Tempat basah camni, jemur kain pasti haru biru juga jadinya kan.

Tak pe...tak pe...kita faham (sekali lagi)

Zendra-Maria,
In gomen services, grey area is a norm. I got stuck in there from time to time. No way out it seems kanda :)

Faisal Admar said...

hmm, you remind me of my study time... in programming we only have A and B. so life is like that eh?

Oldstock said...

Doc,

I have some pics of Taiping Lake Garden taken at almost the same angle as yours...

To me Doc, life is not purely made up of black and white... there are a lot of grey areas in between.

ReActivate said...

::: salam dr.sam.. haaa, dah lama saya tak ke sini, entah bila lagi.. kali terakhir zmn matrikulasi dulu [huhu] sempat gak pi jalan2 di zoo taiping.. kalo zmn dulu dah best berbanding zoo negara, inikan pula zmn skrg mesti lagi best.. saya sukeee gambar no.1,2,3 tuh, very2 nice shots bro. as usual setiap kali bro upload entry mesti ada tersiratnya.. tertanya2 juga spt bro faisal tuh, & jawapan dr.sam mmg benar belaka.. pilihannya yes & no, & no between2.. [huhu] mmg itulah lumrah. kecuali soalan exam jer yg ada jawapan between2.. semua di atas atau tiada jawapan.. itupon hanya utk mengelirukan jawapan..

mus said...

xdela. budak koleq tu was my classmate during preparation course bfore fly.kt banting.
we r no longer togeter. due to unforeseen circumstances =(

idasm said...

lawo gambo! dok sapa lagi tasik taiping ni.. dok tahulah bila ada rezeki... hehe

Sir Pök Déng said...

What a spectacular view. I had always dreamt of visiting this place someday. Maybe one day I will.

Anyway Dr. Seng, you might wanna take your time seeing the breathtaking scenery of Keropoklekorland here:

http://www.flickr.com/photos/zairi/collections/72157600006107545/

DrSam said...

Faisal Admar,
If you can put it that way...yes our life has already been programmed.

Oldstock,
The spots must be very a very popular one especially to the photography enthusiast then.

Grey area always made us confused.

ReActivate,
Salam. Matrik kat situ rupanya. Ramai juga alumni SERATAS nampak gayanya. Kekadang tu, sesuatu yang sepatutnya mudah menjadi payah kerana banyak sangat pilihan.

DrSam said...

mus,
Wishing you all the best.

idasm,
Saya pun rasanya suka juga tempat tu, sebab nampak macam aman damai aje. Life move at a very slow pace.

Sir Pok Deng,
Visited the link. Awesome photos! I've been dreaming to have such a similar collection or Keropoklekorland. TQ sir.

Naddiea said...

Doc,nice pics n nice place as well...kami ni x pernah sampai tasik taiping ni.errk..taiping pun x pernah sampai la.sampai kuala kangsar aje pun.terasa jauh la pulak taiping tu.hehehe..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Dr Sam, Pegi sana x pekena young tow foo kat bomba ka.. popia basah kat arked mara..

huhhh.. all time favvv...

LIBL dulu sekolah MRSM kat sana..

thunbergia said...

wah, sungguh cantiknya,

salamm,

CatlinaFly said...

suke black and white..:) nic shots dr!but i bet it is also nice in colours :)

DrSam said...

Naddiea,
next time kalau dah sampai ke KK tu, buat-buat aje terlajak ke Utara sikit - terus masuk Taiping. Saya pun kerap juga ke KK, tapi baru kali tu teringat nak ke Taiping :)

LIBL,
Terimakasih kerana bagi tips yang bagus tu. Insyaallah perjalanan seterusnya saya cari.

thunbergia,
Salam. Keindahan alam utk dinikmati.

CatlinaFly,
Betul tu, tembak kaler pun cantik. Ajak Cikgu Fly menembak disana sambil bawa si comel, Ein berjalan-jalan.

pB said...

Salam DrSam

petae petae penuh orghe dok jogging situ.
Selain dari jogging , buleh naik bot ...
Seronokkkk...

Tapi kalu malae malae , ghama la pulok 'manusio duo alam'.

Encik Ariff O said...

Peh.
Klasik.
:)

denaihati said...

Banyak sunggu nostalgia dia tasik yg damai ini dibawah rimbunan pohon yg sudah ratusan tahun umurnya. Taiping banyak sejarah suka dan duka yg tersimpan dalam lipatan hidup. Luv Taiping. Mesti kena buat 1 cite nanti.

DrSam said...

pB,
Salam pB. Saya petae-patae ja hok gi lalu situ nya. Malae-malae dok rajin pule cuba teh gi situ. Agaknye buleh berdiri bulu roma :)

Encik Arif O,
tempat pun klasik juga.

denaihati,
memang setuju benar tu denaihati. banyak kenangan bersama mu disitu. disitu kita bermula...dan disitu kita mengorak langkah...

Rahsia dan cerita Taiping ni, rasanya denaihati lebih arif dari saya. saya tumpang lalu aje. Boleh kongsi?

Datin El said...

salam Dr,,klu dapat berdua2an dgn che' abe kat sini mmg romantik habis..canteeek.

piewahid said...

salam Dr,
cantik betul gambar B&W ni. tlalu jauh sy ketinggalan kerana sy baru je nak try belajar DSLR

DrSam said...

Datin El,
Salam datin. Kalau...kalau tak jadi datin. kena buat jadi terus dengan che abe ni :)

piewahid,
Salam piewahid. Saya pun bukannya terer sangat. main 'try and error' dan tembak juga. Kalau dah ada 'senjata' tu, boleh mulalah menembak. sekarang senang sebab tembak seberapa banyak pun tak guna film :)

anntaj said...

woW!!!!!!!
saya suka gambar2 ni...nampak seperti saya boleh buat, tp macam susah untuk menampakkan nilai estetika....

Zareda Norman said...

love the Taman Tasik Taiping so much. Love the photo too.. so nice ..

Taiping bukan home town zar tapi parents zar menetap di Taiping. Bandar kecil tapi happening.. bandar paling sejuk sebab taburan hujan paling tinggi... sebab di taman tasik taiping cuacanya sangat cool and chill sejuk sepoi sepoi bahasa

DrSam said...

anntaj,
saya pun hanya tembak aja, ikut rasa hati dan cuba-cuba mana yang sedap mata memandang. Ann pun dah boleh juga tu sebab alat 'senjata' dah cukup .

Zareda Norman,
memang rasanya sesuai sangat tempat ini untuk beristirehat dan beriadah. lagipun kurang sedikit pencemaran yang menyesakkan dada kalau dibandingkan dengan bandar-bandar besar lain. Itu bertuahnya orang yang tinggal di Taiping ni.

arsaili said...

salam bro..nampaknya perjuangan belum selesai...tatau bila d end of my jihad..december hopefully..email me ur no..my hp rosak all number gone.

adiwarnatasya said...

Salam Dr Sam:)

Inilah tempat permainan dan tempat berjoging Cik Adi suatu ketika dulu...
Sangat2 cantik tempat ini:)

Mr Lonely said...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

DrSam said...

arsaili,
salam. Semoga dibukakan pintu rezeki dan segera pulang ke tanahair dengan kejayaan. Will email you the number.

adiwarnatasya,
ramai betul yang pernah meninggalkan jejak di situ ye.

Mr Lonely,
thank you to drop by. Will visit you blog.

noorlara said...

hahaha memang betul kekadang elok melihat sesuatu dalam hitam putih lantas baru kita sedar betapa indahnya warna alam, merah, biru, kuning, hijau ....

Small Hiker said...

Agree with you Doc. Most of the times, it's about yer or no, can or cannot! Life is simple. A simple decision that has a big impact in one's life!

DrSam said...

noorlara,
hidup penuh dengan warna warni. Itu penyeri.

Small Hiker,
Just want to lead a simple and uncomplicated life :)

Mak Su said...

tq for coming to visit DrSam :)

yang mengkagumkan saya, dorang prosper even after the WW2.... no nation can denies their kewujudan... dasar pandang ke Timur adalah bagus, only waiting for saya to build a wonderful gagdet, dok cari idea tak mai... :)

take care

DrSam said...

Mak Su,
Banyak lagi yang perlu kita pelajari dan yang penting diamalkan/dipraktikkan. Kalau setakat tengok aje dan lepas tu tak dipraktikkan camne nak maju.

Kitchen Guardian said...

beautiful shots!

hazeleyed lady said...

Wow! Cantiknya...

DrSam said...

kitchen guardian,
Thank you.

hazeleyed lady,
cuba-cuba aje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...