27 December 2010

A usual suspect with an unusual request

If a man wants to live an easy life, then it is sensible to steer clear of certain issues or particular behaviors. Getting involved and bogged down with many demanding 'cawangan' for example is obviously not a very stylish lifestyle these days. Your bill will be mostly spent on Paracetamol I suppose.

But the greatest taboo of all is having to fulfill a promise you do not wish to promise in the first place. It is a landmine only politicians having gut and talent to navigate through safely.

The question is. Is a man judged by his deed or by his words?

As I was having my leisurely cuppa one afternoon my luvly-jubly significant half secretly approached me from behind and whispered romantically to my ears. Was it a primal hint? It was still quite early I thought...or was it Friday already?

"Dua-dua anak kita dah tunaikan janji dia darling...bila nak tunaikan janji kita pula?"

I smiled and not to be accused of trying to give lame excuses, I tried to compose suitable options. Actually, I didn't remember giving any promise in the first place.

"Ada ke kita janji" - now it sounded a bit stupid. If anything a man always tend to forget, promises top the number one in their easy-to-forget list. So under no circumstances, I don't want to argue on this.

"ye le... Dulu masa bagi motivasi dan semangat yang berkobar-kobar sebelum exam, macam-macam janji..." my luvly-jubly significant half tried to invoke back my faded memory. The blissful marble cake almost choked me.

I am a scientist and not a politician ...and never want to be one.

"... Tengok lah. Insyaallah kalau gomen bagi bonus 12 bulan". As far as I could remember, that was the most creative answer I've ever come up with.


But no worry my dear sons... Deeds, not words shall speak to me.


36 comments:

kucingorengemok said...

haha, belum lepas pilihanraya 'wakil rakyat' dah lupa janji...

drum zaman sekarang ada volume control? wow.

Wan Sharif said...

Mungkin dah sampai masa kita tulis janji janji yang tak kita sedari kita lafazkan.. kena selalu tanya the other half yang memory nya sangat kuat dalam hal hal sebegini...

@rep said...

Dapat hadiah keter sebijik rumah sebijik pown jadilah.. hahahaha

Nin said...

Thanks Sir, I will now start putting all the promises my other half make on paper so he cannot wiggle his way out. Janji tetap janji!

p.s. buku 555 will do nicely heheh!

Abd Razak said...

Assalamualaikum sahabat..

Janji mesti dicatat agar kita tidak lupa. Bimbang tidak ditepati hingga ke akhir hayat berdosa kita...

sally said...

Tahniah to both of ur sons...and to both of u n ur significant other..sila..sila..tunaikan janji2 tu yaaaa..

Pn Kartini said...

Salam Dr Sam..:)

Janji tetap janji ..
...andai tertunainya janji pastinya mereka kan merasa bangga kerana segala usaha dan pencapaian sama2 dirai...:):)

Afida Anuar said...

Salam dr Sam...

ahaa, nasib baik 'secretary' ingatkan....anak-anak mesti gembira bila dr sam tunaikan nanti..

PS: ahaa, bila la gomen nak kasi setahun bonus.... sebulan pun tak lepas...errrr

DrSam said...

KOG,
biasanya selepas...sebelum, janji baru dikata belum tentu dikota.

dulu-dulu pakai dram tin minyak tanah je...

Wan Sharif,
Candangan yang baik tu Ayoh wang. Memori kita ni bukan macam pendrive atau cakera padat, boleh simpan banyak atau lama-lama.

@rep,
lumayan...lumayan...

DrSam said...

Nin,
Buku 555 is sinonym with hutang kedai runcit Ah Seng. Now iPhone 4G probably is more appropriate for recording the janji. Vampire should be happy :)

Abd Razak,
Salam sdr. Janji pada manusia satu perkara yang kita perlu ambil berat dan teliti, janji kita pada Yang Esa paling utama dan kenalah sangat kita senantiasa ingati.

DrSam said...

sally,
hi...hi...kena dipersilakan pula lah ye. Yelah...yelah...

Pn. Kartini,
Insyaallah...Janji memang sedayanya akan dikota dan dipenuhi. Harap-harap kita tidak lupa dan akal ini masih lagi menyimpan kotak memori. Janji mereka pun gembira dan senang hati :)

Afida Anuar,
Salam Afida. Dari dulu kena ada aje sekretari. Lelaki ni agaknya cepat lupa (atau buat-buat lupa :)

p/s: Banyak sangat pilihanraya kecil. Itu yang saya rungsing tu...

besi said...

dr sam.. tak pe kalau ada org ingatkan....mcm tu la...

tak berani nk bjanji2...ni

ashley said...

Oh my God..siap merayu rayu lagi.
.
.
Have a heart la daddy!
YOU've PROMISED! Haven't you?
.
.
.
AHAKS!!

DrSam said...

besi,
dari dulu kini dan selamanya...itu memang janji yang dah termeterai. Jadi kalau diingatkan tu pun bagus juga le.

ashley,
Itu yang cair tu. Tapi rayuan pun kena tengok haribulan juga :)

yohteh said...

...DsSam... kau lupa janji...

DrSam said...

yohteh,
kalu ikut lagu Jamal Abdillah ni kira kes beghat yohteh...

Oldstock said...

The janji to your sons, small matter lah Doc. Janji to the other half tu yang buat pening kepala, ya tak? Hehe...

Memorable trails... said...

Straight A s Doc?tahniah to both ur son..

DrSam said...

Oldstock,
Janji tetap janji. Have to fulfill. Namun bab pening kepala tu...silap haribulan, dua-dua pun boleh buat kita pening kepala. Tak gitu he..he..

zino said...

janji tetap janji.. hehe

DrSam said...

zino,
apo nak di kato...

hazeleyed lady said...

Dear DrSam
Congrats to your sons.
...not to worry...they are too small to ask for Lamboughini (:

Temuk said...

Salam DrSam
Syukur anak-anak berjaya. Hadiah yg baik & cepat diberikan, pasti lebih dihargai anak-anak.

Tahniah kpd kedua ibu-bapa mereka, yang juga amat prihatin dengan pendidikan anak-anak.

Zareda Norman said...

DR sam

nak tunggu bonus 12 bulan... aduyaiiii.. kucing berjanggut pun belum gtentu dapat.. ehhehe

Sir Pök Déng said...

hahaha! Janji mesti dikotakan.

Still remember the time I got straight As in my PMR exam. I was tired screaming at school, so I dozed off on the kerusi at home. Halfway through the journey into the mimpi land, I heard Father said to Mother,

"Capa jugok hasrak dia, heheh."

"Tido tu," Mother said. "Maknanya dia puah hati lah tu."

Yes, when I am satisfied of successfully getting something that I have been hunting throughout the whole year, I will asleep.

Maybe it was every man's way of enjoying the satisfaction. Once satisfied, you fall asleep. Right Dokter Seng? hahaha!

DrNotts said...

macamana boleh lupa janji tu? sila catatkan kat mana2 dan buat reminder! but you are still young to forget things! i wonder why!! bak kata orang tua, 'termakan semutlah tu' hahhahah.

aliaaroslan said...

a drum set? cool. my artist days has passed sooo looonnggg ago. but i guess drumming at home is much better than lingering at places that we never thought of right? future drummer maybe..

DrSam said...

memorable trails,
Thank you madam. Both really worked very hard.

DrSam said...

hazeleyed lady,
TQ puan. On a second thought, a Lambo probably not so bad after all. My old jalopy is due to retire soon as well. boleh tumpang sekaki...

Temuk,
Terimakasih abg Temuk. Anak-anak harta paling berharga. Kejayaan anak-anak merupakan pemberian dan hadiah tidak ternilai bagi kami kedua ibubapa.

Zareda Norman,
Tapi kalau gomen janji nak bagi bonus 12 bulan, saya ingat kucing pun sanggup tumbuh janggut cepat-cepat...

DrSam said...

Sir Pok Deng,
During my time, I felt numb whenever I successfully achieved my goals. My head became empty and at the end I couldn't even think what to ask from my parent. So I didn't ask anything.

Bab tidor tu memang hobi saya dari kecik. Pantang ada masa terluang...

DrNotts,
Teori termakan semut dan kepala ikan tu mungkin ada kebenaran. Dari dulu kini dan selamanya saya amatlah suka makan kepala ikan aya/tongkol (tapi tak berapa suka makan semut :)

aliaroslan,
Darah muda memang macam-macam keinginannya. Mungkin bakat terpendam kat situ.

konya said...

Dr Sam, a roland digital drum set, an excellent item that is ... huhuhu ... must have been some goals!

HLiza said...

Jawapan standard para suami le tuh..

aliff muhammad said...

Doc.Sam,

:) Tahniah atas kejayaan anak-anak. Janji adalah motivasi untuk berbuat ataupun mencapai sesuatu. Namun bila terlupa, janji juga menjadi punca perbalahan.

Saya tidak berjanji dengan anak-anak sedara tentang keputusan yang baik akan dapat begitu atau begini kerana takut lupa. :)

DrSam said...

konya,
an excellent item for an excellent achievement.

HLiza,
Jawapan standard dari husband yang mat skema...mungkin lagi baik dari jawapan tak standard dari husband yang tak mat skema :)

aliff muhammad,
Terimakasih aliff. Kadang-kadang kita bercakap dan berkata bunyi-bunyi seolah janji dan disalahtafsirkan sebagai janji. Sebab tu percakapan kena jaga betul-betul. Tapi bab jaga tu yang payah sebab bercakap ikut rasa dan juga selalu ikut hati. Akal tinggi sikit dari mulut, tak sempat nak consult.

Faisal Admar said...

The question is. Is a man judged by his deed or by his words?

My answer: Deed.

By the way Doc, what was your promise? A car? LOL.

zafi said...

congrats!!! I am so happy to hearing that...
ahaaa regarding the promise.. I remember that My mum n dad promise me to buy a car when If I pass with flying colors in my SPM time.. (Due to my elder sister already got one when she did well in her exam) So in this case I did better than her so I should get One jugak lah kan...
End up I got some other thing.. Which I thank my parent very2 much :)
Moral: jiwa muda remaja, we always insist benda yang macam2... pelik2.. something parent kita belum tentu mampu nak beli.. sebenarnya apa yang kita nak tu tak bawa kita ke mana.. apa yang penting ialah kita leh terus study sampai menara gading and achieve our ambition... we should be thankful that our parent is always there to stand and to support us no matter what happen. :)

Congratulation to you Dr SAM and your son..

lets go for coffee saya belanje nanti ye? :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...