07 May 2011

The first rainwater test kit


The first test kit for rainwater collection was safely landed on my table last week, the day after it was dispatched from the land of the hornbill. I was very excited because the samples were all in good condition and had already analyzed the samples. The report will be published here when I receive all the test kits from the other volunteers for all our bloggers to share and talk in office canteen and comment in kedai kopi. This small scientific effort could give some insight on the real condition of our atmosphere.

I am looking forward to receive the remaining test kits from our volunters and thank you very much for taking part in this small project.

32 comments:

dangarumbia said...

Wah.... Tie baru je kumpul 3 tubes.... haha...

zino said...

mine ready...will sent to you soon..

Sally said...

How come no one asked sample from KB..?

mirachantek said...

rainwater collection?

kinda odd....

is it work related?

Abd Razak said...

Assalamualaikum Dr Sam...

Alhamdulillah, seronok rasanya sahabat dah terima kit tu dengan selamat...

Faisal Admar said...

oh doc let me know when it's ready. can't wait to know...

DrSam said...

dangarumbia,
kira o.k lah tu tie. tengok cuaca pun dah semakin panas sekarang dan langit cerah tak berawan. kalau tak cukup kesemua 5 botol pun tak mengapa.

zino,
alhamdulillah...very excited to have the samples. thank you sir.

Sally,
the request was made through my entry on acid rain. everybody was invited to participate. If you are still interested, then please send me your postal address and I will send you the test kit pronto.

DrSam said...

mirachantek,
this is not a work related effort but more of (Blogger) community effort in saving the world...

Abd Razak,
Waalaikumusalam ustaz. terimakasih kerana berusaha keras menjayakan projek perintis ini. Saya terkejut namun gembira mendapat panggilan dari ustaz tempoh hari :)

nahmy said...

assalamualaikum doc. rainwater test kit?...blood glucose test kit mak saya tu pun mak saya yg ajor saya guna...camanalah gamaknya test kit yg ni plak

Wan Sharif said...

Molek doh Ayoh Wang dok turut serta ..
sebok ka'Lah seminggu dua ning sampai ke le dok sibuk lagu tu lah..
Apa pun selamat berjaya

DrSam said...

nahmy,
waalaikumussalam nahmy. test kit ni tak la canggih sangat, cuma air hujan dan botol sampel aje. Bila sampai bab analisa tu saya yang buatkan di makmal. nanti kita tengok result dia macamana.

Ayah Wan,
dasat sungguh kesibokang ayoh wang tu sampai ke le dok reda lagi :) Projek juta-juta gamoknya ayoh wang, buleh tupang sekaki...

yohteh said...

Dr... kalu orang hok dok juweng projek ning, dok ape ke masok komeng? kuk kene prambak je... baru berrudung-rradang tembooo... hehe...

Afida Anuar said...

Rasanya saya sorang je dok join kut projek Dr Sam ni? errr...

agaknya masih belum terlambatkah kalau saya email Dr alamat saya?

nidus2 said...

Tengok dulu projek gapo Dr. buat, lepah tu baru bulih join.

DDrfauziah said...

Aslmkm.
So definitely there will b results from some samples - Sarawak included. Im anxious to know too.

DrSam said...

yohteh,
takdok hal yohteh...ambe bukang set gedebe hok suke cari pasal dok pasal-pasal :)

Afida Anuar,
Insyaallah, test kit akan sampai ke Putrajaya dalam masa terdekat ni. Terimakasih Afida.

DrSam said...

nidus2,
Terimakasih nidus kerana menjegok blog ini. Projek kawe ni dok lah canggih semano...kalu demo nok join samo, suko kawe...

DDrFauziah,
WSM kak G. Looking at from our Blogger friend excitement, it is going to be a representative of different geographical areas throughout Malaysia. Should be very interesting. Preliminary results look promising as well.

Wan Sharif said...

Projek .. nak kena gali 6-10 telaga minyak dalam masa 2-3 tahun.. se-telaga ~15- 30 juta dolar.. projek sendiri ..masih belum mature he..he..

DrSam said...

Wan Sharif,
Alhamdulillah ayoh wang. Teruja saya ayoh wang. saya ingat kena pergi menuntut dengan ayoh wang ilmu buat projek dunia akhirat ni. Berapa pengerasnya ayoh wang?

DrSam said...
This comment has been removed by the author.
mirachantek said...

ow,this is interesting.
where can i know more ?

DrSam said...

mirachantek,
It's simple. Just e-mail me your address and i will send you the test kit.

MULAN said...
This comment has been removed by the author.
MULAN said...

boleh join lagi ke doc.. will email my address nanti..

ps: my hubby pernah di sis dulu.. anak2 cikgu zubir (we call him bak), kawan rapat dia..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy bumbung kereta karat

eeeemmmm kit tu nak buat analisis air hujan kerrr... al maklum aku tak tau apa guna nya sample air hujan ni.... bahaya kerr air hujan sekarang ni?

Oldstock said...

Doc, two weeks ago it was raining almost every evening at my work site. I have collected 3 samples, but not every day, kononnya nak bagi a better spread. La ni, cuaca dah mula kering, so belum cukup quota lagi.

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
bila blog kena block timbul

diy bumbung kereta karat

~~~~~@@@~~~~~~
Selamat Hari Guru
~~~~~@@@~~~~~~
Wahai guru yang dikasihi,
Engkaulah pelita diri ini,
Menerangi hati nurani,
Moga dirimu dirahmati
~~~~~~~~~~~
Ya Allah peliharalah guruku,
Agar dipimpin terus hambaMu,
Agar terhindar dari Neraka,
Moga dibukakan pintu Syurga
~~~~~~~~~~~
Tak terbalas jasamu
Berkorban jiwa raga
Mendidik anak bangsa
Jadi insan berguna
~~~~~~~~~~~
Keikhlasan di hati
Hulur bakti dan budi
Kau penyambung warisan
Ilmu cahaya hati
~~~~~~~~~~~
Ampunkanlah wahai guruku,
Kesilapan anak-anakmu,
Ku serahkan jiwa ragaku,
Agar terdidik nafsu liarku
~~~~~~~~~~~
Dengan izin Allahu Rabbi,
Engkaulah guru yang sejati,
Engkau bersabar mendidik kami,
Moga dirimu diberkati
~~~~~~~~~~~

uihhhhh sample air hujan tu nak buat kajian kerrr... almaklum saya ni kurang arif lerrr...

MaizaC'Joe said...

Assalamualaikum

Ala.. Maiza dah terlepas lama ni.. err.. Maiza boleh join tak doc? agaknya dah terlambat ka.. Maiza e-mel address Maiza? Kedah ni jauh.. :)

DrSam said...

MULAN,
kalau nak join mememang di alu-alukan. Terimakasih.

p/s: wow...kencang cikgu zubir sekarang. Doakan yang terbaik untuk dia.

Oldstock,
Looking at the weather in the past weeks or so, I was quite worried as there was hardly any rain for collection. But now it seems the sky has started to weep again. Alhamdulillah.

DrSam said...

Afzainizam,
Kita ucapkan selamat menyambut Hari Guru kepada guru-guru yang telah mendidik anak bangsa sekelian dengan penuh dedikasi.

MaizaC'Joe,
Waalaikumussalam. Setakat ni Kedah tak ada wakil lagi. Kalau boleh turut sertai saya alu-alukan. silalah email alamat untuk saya hantar test kit tersebut.

Afzainizam said...

mari-mari kito pakat wat kijo
bersatu hati dok kiro tuo mudo
bia kito kayo rayo
nikmat tuhe bui kito jange lupo

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

jenis jenis kereta mpv

zafi said...

Salamz Doc

Kind of lost in translation!! :D sebab lama tak masuk blog org... hahahah update blog saya yangs angat bersawang!!! how r u??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...