11 February 2011

Fool if you think it's over

After a week of being consumed by all the office's nonsense, rhetoric and polemic, at the end of the day the limited energy drained thus making this able body became paralyzed mentally and emotionally. The mental become almost fatigue and zombie-state of mind and the emotion was plagued with all the absurdities unthinkable by all mankind. Vomiting won't clear the clogged brain but at least clear some of the pride.

A getaway from this whole madness perhaps might revive the spirit within. I would appreciate the harmonic journey to some blissful destinations, probably a far away places sans corrupted souls that lingered and shrouding the once-heavenly playground. The idea was to motivate the restful soul and to nurture the congested mind back to its fertile phase. The place may not be very glamorous but fit the criteria of one heavenly sanctuaries. Thus last weekend, the unplanned trip took off - again to the quiet and peaceful Royal town of K. Kangsar.

The great migration to celebrate the lunar year however begun with a telltale swelling of major roads leading in and out of the Neon City with a diverse mode of transportation crawling in a turtle-pace, back to back. The smoking heavy metals didn't move in a Brownian movement but straight and linear lines occupying the limited void in one dimension, following obediently the first Newton's law of Motion. It is painstakingly monotonous. Time came to a standstill devoid of any expression in space.

Perhaps the transition between the two celestial animals may has some effect on the way Nasi lemak eating Nation making their decision especially on mass migration. I could not gauge the mood of each and single soul behind the wheel but trespassing onto emergency lanes was a symptom of incongruent multiple personality disorder a.k.a stress. This peculiar behavior is motivated by a lack of self discipline, disrespect to others a.k.a a sign that the souls are still empty and uncivilized.

But again.... that is life.


A family pose on staircases leading to the no-entry castle sans the eldest which was left behind to pursue his dream to become a man. In the all-man's world, a charming rose apparently blooms very well.


Oblivious to the serene and beautiful surrounding of Istana Kenangan, my two progenies tried to have a peek into their future.

A classic Malay architecture like this is really a heartwarming with a sense of nostalgic feeling from the past that embedded only in ones' virtual memory.

This timeless masterpiece is a good reminder that some thing may change and some don't. Time is the flow of events minding of its own business. It never looks back and never wait for any of us.

Time and time again, this colorful memory will never fade.

This sort of peaceful setting really reminded me of my kampung life. My childhood companions and myself were occupied with all the unthinkable antics of which I believed are now became relics and probably extinct.

33 comments:

Wan Sharif said...

teringat masa dok main bawoh umoh ke.. cari chek Ru.. main setik parra, main woh gomok.. main to nussuk.. ah nostalgia..

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Saudaraku yang dihormati, moga sihat hendaknya..

Saya suka tengok yang kat bawah rumah tu. Kalau boleh nak buat rumah macam tu bolehlah lepak-lepak kat bawah tu..:)

Fly said...

terimbau kenangan lma ketika di kampung, mmg cantik dan tinggi estetikanya hasil seni melayu yg dipaparkan..

kayteeze said...

Tengok anak-anak dan isteri tu, kita boleh agak yang tuan tanah ni kiranya muda lagi, kan..hehe..

sally said...

Udah lame bebenor rasenye teman idak balik menjengok kuale ni yop..hmmm..ape khabor agaknye oghang kampung..deghoyan dah berbunge gamoknye..

Nice pics!

Afida Anuar said...

Dr Sam..Sesekali...kene lari juga dari hustle and bustle of the city ni, orang kata macam ala-ala nak recharge diri..

nice pics by the way...

DrSam said...

Wan Sharif,
menatang hok nussuk dalang tanoh tu kite panggil cik ru ke cik gu Ayoh Wang? Ambe balik kkapong cari jugok menatang tu, tapi dok jupe setabok. bukang ape, lening rumoh semua atah tanoh belaka doh...

Abd Razak,
Waalaikumussalam ustaz. Semoga dilimpahi segala keberkatan dan keredhaan dariNya.

lepak bawah rumah sambil berehat-rehat memang seronok sebab sejuk dan nyaman gitu. Rumah kat kampung saya dulu-dulu agak tinggi tiang sebab selalu banjir. Sekarang dah moden dan dah hilang tiangnya.

DrSam said...

Fly,
Sekarang nak cari tukang seni kayu pun dah makin susah. Satu lagi kehilangan buat kita. jadi paling senang agaknya pakai simen batu aje.

kayteeze,
tuan tanah memang masih muda remaja lagi. kalau tak, penat nak mengerjakan ladang, tak gitu tie :)

DrSam said...

sally,
lame bebenor ke tak balik kampung ni cikgu sampai mengidam sakan deghoyan?

Afida Anuar,
recharge energy dan detox mind. setuju, kalau lama sangat terperak kat bandar ni, tercemar kepala otak kita akibat pencemaran yang bermaharajalela. Macam jeruk pun ada :)

kucingorengemok said...

3rd picture- heheh, comel!

best rumah besar macam ni, especially the lower half... kalau ada orang tolong sapu cicak-waste everyday

zino said...

teringat rumah den kek kampong hehe

mirachantek said...

i would never want to leave home if i had a house like this

DrSam said...

KOG,
these type of houses are very practical and so cool.

zino,
rumah idaman. sesuai tempat lepak lepas pencen ni :)

mirachantek,
...the name itself (istana kenangan) shows that anybody who had lived in this house before, will have a lasting impression.

CAHAYA said...

Nice pictures! It has been a while since our last catch up. Hope we can do mengeteh session w/ few others too soon.

p/s: send my regard to sis Z.

DrSam said...

CAHAYA,
Looking forward to have another exciting gathering. Have to round-up all usual the kakis (and also the malu-malu one :).

aliaaroslan said...

love the pictures Dr! nasib baik ada lagi tinggalan sejarah yang diorang masih preserve.

DrSam said...

aliaaroslan,
peninggalan sejarah sebegini penting bagi generasi yang tidak sempat mengalamai pengalaman tinggal di rumah kayu.

مسافر_اسلام said...

Assalammualikom wtb tuan Dr. Khaifahaluka....seronok ana membaca N3 diBlog tuan. Seronok melihat gamabr2 yang tuan upload. Terimbau kenangan zaman kanak-kanak. Kami sedara mara bermain congkak buatan sendiri, yang mana lubang itu dikorek dari tanah untuk bermain congkak. Itu cerita zaman kanak-kanak.


Salam Maulidul Rasul, teruskan perjuangan Rasulullah s.a.w. teruskan dengan menunaikan hak-hak saudara muslim. Teruskan beramal bakti kerana mencari keredo'an Allah.

JazakaAllah

en_me said...

cahntek istana tewww.. ehehe

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

lama x pegi situ..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kagummmmm melihatnyerrrrrrr.....
uihhhhh hasil warisan melayu ..... seni yang indahhhh.... seni bina Melayu tradisional adalah sebahagian warisan seni bina yang sangat bernilai. Ianya telah direkabentuk dan dibina oleh orang kebanyakan yang menampakkan betapa mahir dan kreatifnya mereka dalam bidang seni bina. Ia memaparkan kebijaksanaan dalam penggunaan dan perluasan ruang mengikut keperluan semasa, mengadaptasi cuaca dan penggunaan bahan binaan.

mmg wajar kita ajar anak -anak kita kenal warisan kita peninggalan lampau sebagai pembelajaran mengenal bangsa

Hunny said...

very nice eh? Like!!

W. Hidney said...

i always adore kampung life, so serene and peaceful...

Daus said...

menarik juga tempat sebegini, mesti dilawati.. :)

http://ohdaus.blogspot.com/

ashley said...

In my dream, I was creating a beautiful piece of art like this one...
.
.
.
.
but it was only in my dream!!

Faisal Admar said...

omg. the building is VERY beautiful!

Cahaya hidup said...

apa khabar dr sam...lama tak visit...he,he

Naddiea said...

assalamualaikum..

design yg sangat menarik..kalo ada satu rumah yg mcm ni kat tengah bandaraya KL mmg best..harus arkitek2 luar ternganga tengok seni budaya org melayu..skrg semua building nk yg see thru.rumah org juga begitu.bagus tp jgn sampai benda yg harus ditutup tapi dibuka utk org lain tgk..:D

catz said...

salam,

cantik photo2 tu semua.
kombinasi hitam, putih, kuning sgt hidup.warisan tak ternilai yg harus dipertahankan.

:)
how are you dr?

DrSam said...

Musafir Islam,
Terimakasih berkunjung ke blog ini. Semoga ukhuwah berpanjangan dan sudi berkongsi idea dan cerita yang boleh kita sama-sama ambil iktibar dan pengajaran.

en_me,
namapun istana...memang cantik gitu :)

LIBL,
saya pun bukan selalu. bila berpeluang ke KK baru singgah.

DrSam said...

Afzainizam,
seni warisan zaman berzaman memang perlu dikekalkan dan diperlihatkan kepada generasi baru. Dengan harapan ia memberi inspirasi dan juga ilham bagi generasi baru ini menyayangi budaya yang jika tidak dijaga akan lapuk dimakan zaman.

Hunny,
sama le kite :)

W. Hidney,
Kampung life is and will always be my choice of life.

DrSam said...

Daus,
ini merupakan tempat yang memang patut dilawati sebagai memperingati tinggalan warisan.

ashley,
Dream can sometimes become a reality. Keep dreaming.

Faisal Admar,
Indeed!

DrSam said...

Cahaya hidup,
Saya khabar baik alhamdulillah. terimakasih bertanya. memang lama tak bersua di alama maya ni :)

Naddiea,
WSM. Mungkin ramai yang teringin mempunyai kediaman secantik istana ini. Namun sudah pasti kos pembinaannya melambung tinggi. Yang mampu oleh kebanyakan ni batu dan simen aje.

Catz,
Wsm. Boleh dikira sebagai unik dan 'masterpiece' juga bangunan ni.

I am still lively and kicking as usual. thanks for asking.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...